Wat is O&O

Onderzoek & Ontwerpen

Als je kiest voor het technasium dan volg je, naast alle andere vakken ook het vak O&O: Onderzoek en Ontwerpen. Voor het technasium betekent dit dat als je op het technasium zit je  een eigen examenvak volgt. In dit vak los je bèta-technische problemen op.
Wat zijn bèta-technische beroepen?
Op het technasium maak je kennis met verschillende bèta technische beroepen door op een heel praktische manier met techniek, technologie en andere natuurwetenschappelijke onderwerpen bezig te zijn. Door veel zelf te doen en te ontdekken. Het vak O&O wordt op het Keizer Karel college gegeven in twee mooie lokalen met computers, een werkplaats en een laboratoriumruimte.


     


Per schooljaar krijg je vier grote projecten uit handen van externe opdrachtgevers. Zeven weken lang werk je in kleine groepjes samen aan de oplossing van een probleem of aan een ontwerp.
Je ontwerpt en bouwt bijvoorbeeld een schaalmodel van een nieuw dierenverblijf in Artis. Ook ga je samen nadenken over vragen als: hoe ziet de dijk van de toekomst eruit?
Hoe laat ik een ei vallen zonder dat deze breekt?
Of je werkt aan een nieuw product voor Yakult speciaal gericht op jongeren. Daar kun je flink wat middagen mee vullen. Aan het eind van het project presenteer je het resultaat aan de opdrachtgever.
Zoals bij elk vak op het vwo krijg je gewoon cijfers die meetellen. De opdrachtgever   geeft een cijfer voor je eindproduct en je coach voor hoe je hebt gewerkt. Ook moet je elkaar beoordelen, en jezelf: hoe werk je samen? Neem je veelinitiatief? Die beoordelingen tellen net zo hard mee

Wat doe je bij O&O?

Een O&O-project begint altijd met een opdrachtgever die een probleem of een vraagstuk heeft. We starten meestal een project op locatie. Dat betekent dat we naar de opdrachtgever toe gaan. Als het kan ga je bij hem langs om uitleg over het vraagstuk te krijgen. Daarna ga je in een team aan de slag om een oplossing te vinden. Per schooljaar krijg je vier grote projecten uit handen van externe opdrachtgevers. Zeven weken lang werk je in kleine groepjes samen aan de oplossing van een probleem of aan een ontwerp.
Je ontwerpt en bouwt bijvoorbeeld een schaalmodel van een nieuw dierenverblijf in Artis. Ook ga je samen nadenken over vragen als: hoe ziet de dijk van de toekomst eruit?
Hoe laat ik een ei vallen zonder dat deze breekt?
Of je werkt aan een nieuw product voor Yakult speciaal gericht op jongeren. Daar kun je flink wat middagen mee vullen. Aan het eind van het project presenteer je het resultaat aan de opdrachtgever.
Zoals bij elk vak op het vwo krijg je gewoon cijfers die meetellen. De opdrachtgever   geeft een cijfer voor je eindproduct en je coach voor hoe je hebt gewerkt. Ook moet je elkaar beoordelen, en jezelf: hoe werk je samen? Neem je veel initiatief? Die beoordelingen tellen net zo hard mee
Je werkt zes lesuren per week aan het project in de technasiumwerkplaats. Met een docent heb je regelmatig werkoverleg. Na ongeveer zeven weken is het project klaar en houd je een eindpresentatie. De opdrachtgever probeert om daarbij aanwezig te zijn. Hij kijkt met de ogen van een vakman en je zult merken: hij kijkt heel anders dan je docent.

Keuzeprojecten

In het voorexamenjaar start je met keuzeprojecten. Je mag dan zelf de onderwerpen van je projecten bedenken. Dat doe je in een team met medeleerlingen die dezelfde interesses hebben. Samen zoek je een opdrachtgever voor je eigen project. Een keuzeproject duurt een half jaar en de lessen zijn niet meer allemaal strak ingepland. Je kunt dus vrij werken in de werkplaats of buiten school.
 

De meesterproef

In het eindexamenjaar voer je één groot project uit. Je werkt zoals altijd samen in een team. Binnen dat team word je specialist in een onderwerp. Daarvoor kan je de uren van je profielwerkstuk gebruiken. Voor de meesterproef krijg je een expertbegeleider uit het hoger onderwijs. Hij of zij beoordeelt samen met je O&O-docent jullie werk.
 
Meer informatie over O&O is te lezen in de infofolder over het examenprogramma.


Intranet
voor:

Door in te loggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord van Magister kom je in het
afgeschermde gedeelte van de website.Laatste nieuws
Activiteiten

Contactgegevens:

Keizer Karel College
Elegast 5
1185 AA Amstelveen

telefoon 020 - 641 57 00
tel. ziekmelden 020 - 547 11 20
e-mail info@keizerkarelcollege.nl
kvk 41200090


Volg ons ook op: