Veel gestelde vragen

Zijn die klassieke talen niet heel erg moeilijk?

Latijn en Grieks zijn weliswaar niet bepaald de makkelijkste schoolvakken, maar je hoeft ook weer niet geniaal te zijn om een gymnasiumdiploma te halen. Je moet wél bereid zijn de nodige tijd in je schoolwerk te stoppen, want als je dat niet wilt, kun je beter niet voor het gymnasium kiezen.

Wat heb je eigenlijk aan die oude talen? Niemand spreekt ze nog!

Inderdaad, Latijn en oud-Grieks leert niemand nog als moedertaal. Toch staan Latijn en Grieks al eeuwenlang op het lesprogramma van scholen die leerlingen voorbereiden op de universiteit. De Romeinse en Griekse schrijvers hebben boeken geschreven die ook na 2000 jaar nog veel mensen aanspreken.

Goed, zo'n verhaal over de Trojaanse Oorlog is dan misschien wel aardig, maar kan ik niet net zo goed de film Troy bekijken of een vertaling in het Nederlands lezen?
Als je de makkelijkste weg wilt kiezen, kan dat, maar het maakt toch wel een groot verschil of je Homeros in het origineel leest of dat je de Hollywood-film Troy bekijkt. Het verschil tussen die twee is net zo groot als een pizza uit een pizzeria in Napels of een diepvriespizza van de Euroshopper.

Gymnasium, dat doen zeker maar heel weinig leerlingen?

Het is maar hoe je het bekijkt. In Nederland doet 25 procent van de VWO-leerlingen eindexamen in een klassieke taal. Ongeveer de helft daarvan zit op een scholengemeenschap als het KKC, de andere helft zit op een zelfstandig gymnasium.

Ja, zo'n zelfstandig gymnasium, kun je daar niet beter heen gaan als je gymnasium wilt doen?

Dat hangt er maar net van af. Als je per se zes jaar lang alleen maar gymnasiumleerlingen om je heen wilt hebben, moet je zeker naar zo'n school gaan. Je moet dan wel van tevoren zeker weten dat je gymnasium wilt doen. Op een scholengemeenschap heb je iets meer keus. Als je na de derde klas besluit dat je liever atheneum wilt doen, kan dat en hoef je niet van school. En als de klassieke talen je echt goed bevallen, ben je op een scholengemeenschap ook vaak beter af. Wie de klassieke talen echt niet leuk vindt, stopt er na de derde mee. Dat betekent dat de leerlingen die doorgaan (zo'n 70 procent) er echt plezier in hebben. Op zelfstandige gymnasia is dat vaak helemaal niet het geval. En de resultaten zijn daar zeker ook niet beter. (De zelfstandige gymnasia zijn zelf erg trots op hun hoge examenresultaten, maar ze vergelijken hun resultaten nooit met de gymnasiumafdelingen van scholengemeenschappen, maar met alle VWO-leerlingen)

Waarom naar het gymnasium op het KKC?

Behalve dat je dus ook nog Denken & Doen krijgt en Cambridge Engels, beschikt het KKC over een opmerkelijk enthousiaste sectie klassieke talen. Verder zijn de groepen in de bovenbouw vaak niet heel groot, waardoor de lessen Latijn en Grieks vaak een heel eigen sfeer hebben. Verder is er elk leerjaar wel een excursie of andere speciale activiteit.


Intranet
voor:

Door in te loggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord van Magister kom je in het
afgeschermde gedeelte van de website.Laatste nieuws
Activiteiten

Contactgegevens:

Keizer Karel College
Elegast 5
1185 AA Amstelveen

telefoon 020 - 641 57 00
tel. ziekmelden 020 - 547 11 20
e-mail info@keizerkarelcollege.nl
kvk 41200090


Volg ons ook op: